Friday, April 16, 2010

Eleiko tävlingskettlebell: uppdatering

Eleiko har ju som bekant jobbat ett tag på att ta fram en tävlingskettllebell. Under processens gång har avdelningen för produktutveckling bett flera lyftare om synpunkter.

Den stora vitsen med tävlingskettlebells är ju att de har samma storlek oberoende av vikt. Du behöver alltså inte ändra på din teknik när du går upp eller ner i tränings-vikt.

Som en kul grej kom vi överens om att jag ska publicera uppdateringar från tillverkningsprocessen här på bloggen. Lite som en julkalender. Jag har ett par vänner som vart inblandade i utvecklingen av nya kettlebells. Det är ett tidskrävande arbete som tar många månader eller mer i anspråk. Så Eleikos nya klot kommer inte att finnas tillgängliga än på ett tag.

En första fas är att ta fram en modell (ofta i trä); därpå en prototyp (av järn, fast ännu inte storskaligt tillverkad).

Igår fick jag detta meddelande från Eleiko:

"Då kan vi säga att modellen är färdig. Jag letar nu tillverkare.
Vi kommer att köra 8,12,16,24,32 kg.
Färgerna skall vi försöka få så att de är samma som våra nya viktskivor som vi skall lansera under detta året.
Jag kommer hålla dig uppdaterad, du kanske kan prova när vi har fått fram prototypen?"


Idag trillade detta in i min e-post:
"Hej
Har idag diskuterat med en svensk gjuterifirma, skall ha några att välja på."

Om det är möjligt att det blir ett svenskt gjuteri vore ju väldigt roligt. Hoppas att det faller väl ut.

Övrigt
Vikterna kommer att följa IUKL och Rysk standard (LÄNK) med 35mm diameter på handtaget (utrymmet under handtaget är ca 55 högt och 122 brett).

Diametern på greppet vållade lite diskussion. I Östeuropa har handtagen ofta en diameter på något under 35 mm och den vanligaste tolkningen av reglerna är att 35mm är just ett max-mått. USA-baserade WKC ligger också på handtag runt 33-34mm.

Dock är vissa nationella förbund bestämda med att det är exakt 35mm som gäller (tex det finska och, nyligen, det ryska). Och det finns inga förbund som inte godkänner diametern 35mm. Efter flera konsultationer med olika experter så bestämde sig Eleiko för 35mm.

Jag hade kontakt med ett par bekanta på andra sidan haven i öst och väst, bland andra Valentin Egorov (LÄNK) och Catherine Imes i den här frågan - TACK. Eleiko å sin sida förde också diskussioner med sina kontakter kring just denna fråga.

Länk till Eleiko: http://www.eleikosport.se/

0 comments:

Post a Comment