Sunday, September 19, 2010

Heldag på UKB (Uddevalla Kettlebells): SM-kval #2.

Bild från UKB (LÄNK)

Igår gick ju deltävling två inför SM av stapeln Uddevalla. Det var kul. 17 lyftare och en hel del besökare. Det var folk från Stockholm, Göteborg, Skåne, Trollhättan, Östergötland och andra orter i det inre av Sverige.

UKB och Niclas familj hade fixat med försäljning av fika, varmkorv och godis. Bäddat för en bra lördag med andra ord.

Separat sal för uppvärmning fanns. Olof från Spartan hade med sig ett gäng vikter och UKB har redan många, så alla kunde värma upp med de vikter de önskar. Samt förbereda den vikt de skulle tävla med.

Det fanns en separat yta för rengöring av, och applicerande av magnesium på, kloten. Till nästa gång är min reflektion att de tävlande bör utnyttja detta ännu mera.

När tävlingen väl startat satt jag och dömde hela tiden. Tror att det blev fyra timmar i sträck. Jag hade rollen av utdelare av "no-counts" av icke-godkända lyft - typ Mr Nej alltså. Näääh... njä...

Det var givande att i detalj få studera lyftarna. God kvalité genomgående. Man såg att en del hade tränat mycket på sin teknik. Sånt syns till exempel i grepp och hörs på andningen. Genomgående var också att deltagarna jobbat bra på pacing/tempo alltså reps per minut. Det blev med andra ord långa set med ett handbyte. Ett strategiskt fel som lätt kan hända är ju annars att man ger 100% i början vilket leder till att det inte blir så många kilo lyfta.

Det blev en del "no-counts" - det ska dock sägas att flera gånger handlade det om lyftare med fin teknik, men som missade någon regel-aspekt. Att det blev stöt-press istället för stöt (andra dipen är ej noterbar, lätt hänt tex när vikten är lätt). Att man släppte ner vikten innan knäna låsts ut. Grejer som är lätt fixade alltså.

Det var ovanligt lite "press-outs" - kanske för att vi är flera i klot-kretsar som pratat om detta tidigare. Press-out kommer dock att bli något vi får jobba mer med i framtiden då vi börjar köra mer med dubbla vikter i stöt och lång cykel.

En sak som slog mig var vilken bra potential det fanns för de klassiska GS-lyften för herrar (det är redan tydligt på damsidan som redan nu kör ett etablerat "damlyft"). Sätter herrarna igång och kör med dubbla vikter, får till exempel Finland nåt' att bita i om ett år eller två. Som synes på resultaten var de tävlande uppenbarligen väl fysiskt förberedda.



Bild från ADT (LÄNK).

Ja, det var massa kul att se. Och många som imponerade fast det är ingen idé att nämna några namn för då måste man säga alla. Jag är ju sådan att jag är imponerad av alla som ställer upp och tävlar. Det gick bra för mitt resesällskap från Göteborg.

Tack allihopa för en välspenderad lördag!

Mer bilder och resultat från tävlingen kommer att finnas på UKB (LÄNK) och Spartans hemsidor (LÄNK).

0 comments:

Post a Comment