Friday, August 21, 2009

Veteraner: Aktiv livsstil och/eller höga resultat

På senaste IUKL-mötet i Ventspils (1e augusti) uppkom en intressant diskussion i anslutning till förslag om regeländringar för veteraner inom Girevoy sport.

Veteran får man tävla i från och med det att man fyllt 35 (damer) och 40 (herrar). Man får dock tävla i de andra klasserna också (amatör eller professionell). Detta är vanligt då Girevoy Sport utövare ofta har långa karriärer.

En grundpelare i all Girevoy sport-träning är ju en ergonomiskt anpassad lyftteknik. Detta har utkristalliserats över tiden framförallt för att utövarna ska kunna klara höga träningsvolymer utan att bli skadade. En positiv bieffekt är att träningsformen kan utföras långt upp i åldrarna.

Inom kategorin veteraner finns olika åldersklasser. Nu delas de in i tioårs-intervall: 40-50, 50-60 osv.

Då det händer mycket fysiskt efter 40 är det på förslag att ändra det till 5-årsintervall (som i IGSF, det andra stora förbundet) 40-45, 46-50 osv. De nya reglerna kommer att testas vid VM i Tallinn 2009.

Vid mötet i Ventspils väckte detta förslag heta känslor och ljudlig diskussion.

Det starkaste argumentet mot förslaget var att det blir för många underkategorier. Har man en lyftare som väger 85kg och är 44 år, och en annan som är 46 år, så hamnar de i olika klasser. Man riskerar med andra ord en mängd vikt/åldersindelningar med få tävlande i var klass.

"Det blir fler medaljer vilket kan locka fler till tävlingar", hävdade någon. En annan menade att det då blir inflation i själva värdet av medaljer och förstaplatser.

En klok mötesdeltagare gjorde analysen att man får ställa sig frågan om veteraners tävlande handlar om att uppmuntra en "active lifestyle" och/eller höga Girevoy sport resultat. Det senare handlar, även i veteranklassen, om hårt arbete.

Det är ingen lätt fråga och jag har ser för- och nackdelar med de olika synsätten på veteraners tävlande.

Det är intressant att veteranklassen ändå verkar få ett förhållandevis såpass stort utrymme inom Girevoy sport. Jag undrar till exempel om de pratar lika engagerat inom svenska Riksidrottförbundets olika sektioner om idrottsutövande efter 35/40? Till stor del kan det nog handla om kulturella skillnader. En annan aspekt borde ju också vara att om man har många aktiva veteraner, så får man en större grupp ur vilken man kan rekrytera domare, tränare och andra funktionärer.


Fedor Fuglev från Krim i Ukraina är född 1962. Här kör han stöt. I år, på tävlingen Ventspils Atlants var han än värre, bla 201 ryck med 32kg. Då han tyckte att han fick in ett bra flow i snatcharna, bytte han inte hand förrän efter 8 minuter... Det hade lika gärna kunnat vara fyra timmar, liksom ogreppbart :-).


Regler och kommentarer för tävling i Girevoy sport

Jag har skrivit ihop en förenklad sammanfattning av regler för Girevoy sport tävlande. Detta mot bakgrund av frågor jag har fått till exempel i samband med Cross World tävlingar. Vidare kan förbundens original sammanställningar vara lite avskräckande att sätta sig in i, både avseende omfång och språk.
Jag har bett ett par bekanta att korrekturläsa texten, för att se om den är någorlunda begriplig. Därpå - när texten blivit anständig - lägger jag ut den här.

0 comments:

Post a Comment