Am promis că voi reveni asupra subiectului respingerii de către Consiliul Local a proiectului privind finanțarea FC Unirea Câmpina pentru noul sezon. S-a discutat o oră și jumătate (cât un meci de fotbal), la final concluzia fiind că ”n-a reușit nimeni pe teren să ne bată tot sezonul trecut, dar reușește un fondator, Consiliul Local Câmpina, să învingă echipa!” (Dan Telegescu)
Care a fost subiectul disputei?
Proiectul discutat prevedea alocarea sumei de 4,8 miliarde lei vechi pentru finanțarea activității acestei echipe în perioada 1 august - 31 decembrie 2012. Erau prevăzute toate capitolele care trebuie finanțate, în același timp, ceilalți acționari ai clubului, asigurau că vor cheltui aproximativ 1,5 miliarde lei. Și de aici au început discuțiile...
Cu gesturi teatrale, Florin Frățilă a fost primul care a atacat proiectul, folosind un melanj de argumente corecte, dar pur teoretice, fără nici o legătură cu realitatea, și alte argumente care țin doar de forță oferită de majoritatea actuală: ”Trebuie să investim în baze sportive. În toată lumea civilizată, administrația locală pune la dispoziție baza sportivă și acționarii clubului asigură celelalte cheltuieli. Nu poți să faci performanță fără nici un ban în buzunar!” Poate când politicienii și cei din administrația locală (din care, apropo, fac parte și consilierii locali!) se vor comporta ca în ”țările civilizate”, atunci ar trebui să aveți pretenții și de la ceilalți...
Marian Nistor: ”Putem atrage fonduri europene pentru bazele sportive”
În replică la necesitatea de a se investi în bazele sportive, Marian Nistor a afirmat: ”În anul 2011 Primăria și Consiliul Local Câmpina au fost pe primul loc în județ la atragerea fondurilor europene. Putem obține fonduri europene pentru bazele sportive, de altfel există deja un astfel de proiect pentru terenul din incinta Căminului Petrol. În paralel, putem finanța echipa Unirea, unica echipă din Câmpina!”
Care baze sportive?
Discuția la nivelul teoretic poate fi interesantă, dar, practic, Câmpina are o mare problemă din acest punct de vedere: care baze sportive? Concret, la momentul actual, singura bază sportivă care aparține municipalității este cea de la Căminul Petrol. Și ar mai fi bazinul de înot, unde s-au amenajat și câteva terenuri de tenis, dar la care nu se prea înghesuie nimeni... În rest, stadionul ”Rafinăriei” aparține... Rafinăriei, iar alte terenuri de fotbal ar mai fi doar în incinta fostei unități de jandarmi, la Școala de Poliție și... cam atât! Eventuala preluare a stadionului ”Rafinăriei” nu este foarte actuală și, oricum, poate fi destul de costisitoare pentru municipalitate. În plus, cei care au invocat acest argument ar fi fost credibili dacă veneau în paralel cu un proiect concret privind preluarea și modernizarea unei baze sportive. Altfel, e doar o poveste ca în bancul iepurașului cu bască...
Ion Dragomir: ”Anul trecut am finanțat ilegal echipa!”
”S-a muncit mult și s-a făcut un lucru extraordinar - a spus viceprimarul Ion Dragomir. Acum, ar fi trebuit să ni se prezinte un buget: cât dau ei, cât vor de la noi. Și stabilită o proporție, pentru că nu cred că avem voie să dăm mai mult de 50% din bugetul total al clubului. În caz contrar, ar trebui să avem mai multă putere de decizie în club și să devenim coproprietari la jucători. Eu spun că ceea ce am făcut anul trecut a fost ilegal: am finanțat integral echipa și eu cred că nu aveam voie să facem așa ceva!”
Horia Tiseanu: ”Să dăm cărțile pe față!”
Aceasta a fost prima afirmație a primarului Horia Tiseanu. După care a continuat: ”În mandatul trecut al Consiliului Local a fost unanimitate atunci când s-a aprobat finanțarea clubului Unirea, iar viceprimarul Dragomir era chiar în Consiliul Director al clubului. Apoi, PSD s-a aliat cu PNL, care are echipa CSM Câmpina. CSM-ul a pierdut în fața Unirii promovarea, dar acum ei au majoritatea în Consiliul Local și probabil vor să se răzbune. Nu mai vor să-i sprijine pe foștii adversari! S-au făcut tot felul de acuzații... E vreo rușine că președintele clubului Unirea este membru PDL?! Nu cred că ne întoarcem prin anii 2002 - 2003 atunci când se aplica principiul cine nu e cu noi, e împotriva noastră! Vă reamintesc că domnul Chițu, președintele clubului Poiana, care a fost finanțat ani mulți și cu sume mult mai mari de la bugetul local, era și este un marcant membru PSD, dar nu a contat nici un moment acest lucru. Dacă e vreo problemă că Mara e membru PDL, îl excludem noi din partid doar pentru a exista fotbal în Câmpina! Trebuie să reținem că Unirea a promovat exclusiv pe teren și a făcut cinste Câmpinei! Consider că dacă nu veți susține finanțarea clubului Unirea va fi o palmă dată tuturor iubitorilor fotbalului din Câmpina!”
Frățilă și referendumul...
În cadrul discuțiilor, Florin Frățilă a propus la un moment nici mai mult nici mai puțin decât să se organizeze un referendum, pentru că ”am convingerea că nici o mie de oameni nu ar fi de acord cu finanțarea unui club de fotbal”. Ar mai fi ceva de comentat?!
3 acționari ai CSM au votat să nu se dea bani la Unirea!
Probabil că nu este o problemă de legalitate, din moment ce nimeni nu a ridicat-o, dar este una cel puțin de moralitate, pe care noul Consiliu Local speram să o aibe mai mult decât precedentul... În noul Consiliu Local sunt trei consilieri care sunt și acționari - direct sau prin firmele lor - la CSM Câmpina. Este foarte bine că astfel sprijină sportul, dar este moral ca tocmai ei să voteze dacă se dau sau nu bani unei alte echipe?! Întreb și eu... Și cei trei sunt Rodica Papuc, Daniel Ioniță și Florin Frățilă.
O întrebare...
Ca martor al celor 90 de minute de discuții pe marginea acestui subiect, am și eu o întrebare: toți cei care au vorbit în Consiliul Local au declarat că vor să sprijine echipa Unirea și o susțin. Dacă toți vor de ce nu au discutat până să găsească o soluție? Nu aștept un răspuns, dar cei 11 care au votat împotriva finanțării clubului Unirea ar trebui să-și asume responsabilitatea. Iar la meciul amical de a doua zi, Unirea Câmpina - Unirea Urlați, văzând nemulțumirea celor din tribună când au aflat verdictul Consiliului Local, mă gândeam că cei 11 ar fi trebuit să se afle acolo, în fața acelor oameni, a jucătorilor echipei Unirea și să le spună de ce nu au acceptat finanțarea acestei activități.
Mai e o șansă!
Șansa nesperată a venit din partea FRF, care a amânat începerea campionatului Ligii a III-a până pe 31 august, tocmai din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă tot mai multe echipe. Astfel, mai este timp pentru mintea ce de pe urmă a consilierilor, care - de ce nu or înțelege acest lucru? - în loc să-și lege numele de ”îngroparea” unei echipe și-l pot lega de revenirea Câmpinei în Liga a II-a! E șansa lor... Și a Câmpinei!
0 comments:
Post a Comment